Klantverhalen

Drietal elektrische Relly-miniloaders voor Moerland

Drietal elektrische Relly-miniloaders voor Moerland

Het gras begint alweer fraai te groeien tussen de eerder gelegde ncb-klinkers in Kapelle (Z.). De frisgroene kleur samen met de strak gelegde gebakken bestrating geeft een fraai totaalplaatje. Een plaatje om trots op te zijn, en dat is René Moerland dan ook zéker. Niet alleen op het resultaat, ook op de totstandkoming ervan. In de aanbesteding, gunning én uitvoering speelde drie elektrische Relly-miniloaders een hoofdrol. Aangevuld met een eveneens via de Schans in Hedel aangeschafte elektrische Bobcat midigraver met bestratingsklem én een arsenaal aan elektrische trilplaten. Zodoende kon Gebr. Moerland B.V. uit het naburige Sint-Annaland het complete werk emissieloos opleveren én tegelijk als lokaal Zeeuws mkb-bedrijf een grote stap zetten in de eigen duurzaamheidsambities. De Relly’s doen het goed in praktijk, ze zijn sterk, stil én kunnen met gemak de hele dag mee op een volle accu.

Relly: makkelijk een volle werkdag op een acculading

Op dit werk kwamen vier ontwikkelingen precies tegelijk samen, zo analyseert eigenaar René Moerland van het familiebedrijf terugblikkend.

“Je hebt natuurlijk de trend naar elektrificatie, we stonden zelf voor de vervanging van een paar bestaande dieselmachines, toen kwam de gunning van dit werk én tot slot hadden we zelf al onze eigen toekomstvisie waarin we een belangrijke rol zien voor elektrisch werkmaterieel.”

Zo kwam het vorig jaar tot een flinke investering en bestelde Moerland een Relly 1.3E en tweemaal de Relly 1.8E. De machines draaien inmiddels dus al even in praktijk en bevallen goed, legt Moerland uit. Intussen rijdt de compacte Relly 1.3E een volle pak klinkers naar de Bobcat E35E, die ze elektrisch op de plek legt met een bestratingsklem.

“We kunnen gemakkelijk een werkdag volmaken op één acculading.”

Dat geldt ook voor de Relly 1.8E die veel rijdt en wat zwaarder grondwerk doet. Waar iedereen beperkingen ziet in het opladen tracht Moerland dat met Zeeuwse nuchterheid op te lossen. Hij zoekt de samenwerking met omwonenden die een wat zwaardere stroomaansluiting thuis hebben liggen.

“Wij laten dan een tussenmeter plaatsen en betalen een opslag op de stroomprijs zodat diegene er ook iets aan verdient. Ook laadden we zo al bij een Kerk of buurthuis en vloeit het geld terug naar de gemeenschap. Het vergroot de betrokkenheid van burgers bij het werk en wij kunnen de machines opladen zonder een openbare laadpaal bezet te houden.”.

Het typeert de aanpak van Moerland, die fatsoen en uitstraling hoog in het vaandel heeft staan.

“Bij ons zul je geen capuchons en blikken Redbull op het werk zien. Wij zijn een familiebedrijf in de traditionele grond- weg en waterbouw. We doen voornamelijk herinrichtingen van binnenstedelijk gebied.”

Zodra het specialistisch wordt, qua omgeving, straatwerk, riolering of anderszins dan loopt Moerland warm. Het bedrijf neemt zulke projecten aan en voert ze uit voor hoofdzakelijk gemeentes en soms ook andere instanties of bedrijven. Het werkgebied is de driehoek Roosendaal, Renésse, Domburg, Dordrecht. Voor vrijwel alle gemeentes boven de Westerschelde verricht Moerland werk met een vast team van 25 eigen medewerkers in de uitvoering.

Vijf jaar geleden al elektrisch

Het bedrijf heeft de laatste jaren een duidelijke focus aangebracht op het aannemen en uitvoeren van die werken met eigen vakmensen en eigen machines onder de acht ton. Zwaardere machines huurt het bedrijf tegenwoordig bewust in bij vaste partners. De drie Relly miniloaders en de elektrische Bobcat-midigraver vormen dan ook het hart van het eigen machinepark. Het bedrijf is al meer dan 15 jaar klant bij De Schans en kocht zo vijf jaar geleden al de eerste elektrische minishovel aan om ervaring op te doen. Daarmee was Moerland er vroeg bij, als eerste in Zeeland.

“Toen zijn we in de elektrificering gerold en hebben we ervaren dat het een genot is. Ze bonken en stonken niet zeggen we op z’n Zeeuws. Je hebt geen diesellucht, geen trillingen en ze maken geen geluid. Dat is veel prettiger voor de medewerkers, maar ook voor de omgeving. Die uitstraling vinden we belangrijk zoals ik al noemde. Toen hebben we de ambitie vastgesteld dat we in 2025 de helft van onze machines én wagenpark elektrisch willen hebben. We hoeven het niet te doen, want emissievrije zones dat speelt in ons werkgebied niet zo, maar we willen gewoon méé in die ontwikkeling.”

Over uitstraling gesproken; alle machines zijn geleverd in de nieuwe opvallende bedrijfskleuren van Moerland met geel en groen als hoofdkleur. De Schans kan dit met Relly direct af fabriek leveren en hielp in dit geval zelfs met het uitdenken van het mooiste kleurenschema. Zo zijn de machines niet alleen technisch maar ook optisch naar wens. Intussen passeert ook de toezichthouder vanuit de gemeente op het werk. Hij blijkt zeer te spreken over aanpak van Moerland en de inzet van elektrische machines, enerzijds vanwege milieu, anderzijds om hele duidelijke praktische redenen. “Als wij klachten krijgen van burgers, dan gaat het in 80 procent van de gevallen om geluidsoverlast door materieel van aannemers die om 07.00u beginnen. Deze elektrische machines werken zó stil, dat er ook geen overlast is voor de omgeving. Dat scheelt ons veel overlast en werk.”